Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε σε μία χρονική στιγμή όπου δεδομένων των συνθηκών δεν χωράει συζήτηση περί εκλογών καθώς είναι αδήριτη ανάγκη για την κοινωνία και μεγάλη πρόκληση για σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19 με όσες λιγότερες απώλειες γίνεται και φυσικά να σχεδιάσει την σωστή και ομαλή «έξοδο».

Γράφει ο Βασίλης Στρογγυλός*

Επίσης όμως είναι γεγονός ότι η ζωή προχωράει και ο πολιτικός διάλογος είναι απαραίτητος για την επόμενη μέρα, καθώς οι επιπτώσεις του Covid-19 αναμένονται να είναι τρομακτικές σε υγειονομικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Διάλογος που θέλοντας και μη έχει το βλέμμα στραμμένο και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Και αυτή ήταν και η αφορμή για να συντάξω αυτό το κείμενο καθώς εκτός της κυβέρνησης θα βρεθούν και τα υπόλοιπα κόμματα προ κρίσιμων επιλογών.

Συνεπώς το κομμάτι των εκλογών είναι κάτι που απασχολεί έντονα και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ καθώς είναι πολύ πιθανό και εξαιτίας της απλής αναλογικής να κληθεί να συμμετάσχει σε έναν ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης. Ακούγοντας αλλά και κάνοντας, λοιπόν, αυτή την συζήτηση καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχουν φωνές που λένε ΟΧΙ στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, φωνές που λένε ΟΧΙ στην συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και φυσικά έχουμε και την στάση του κόμματος περί αυτόνομης πορείας. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, ή μάλλον αισθάνεται ότι κατά κάποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εγκλωβισμένο με τον κλοιό να στενεύει συνεχώς και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Ένα ακόμη γεγονός είναι η στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις παρόλο που όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει ωφέλιμο και παράγει συνεχώς προτάσεις κοστολογημένες και βασισμένες στις ανάγκες της κοινωνίας. Πολλοί αναρωτιούνται το «γιατί;».

Πιστεύω λοιπόν, ότι το γιατί κρύβεται στο ότι υπάρχει ένα τεράστιο δίπολο αυτή την στιγμή μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κρατάει δυστυχώς με την χρήση της «επικοινωνίας» σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του κόσμου αποκλειστικά εκεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Πως θα ξεφύγει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από αυτή την στασιμότητα;

Κλείνοντας, θεωρώ πως από αυτή την στασιμότητα θα ξεφύγει μόνο όταν αλλάξει τον προσανατολισμό του ως προς την κουβέντα των συνεργασιών. Τι εννοώ; Πρέπει σε μία πρώτη φάση να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα διασφαλίζοντας έτσι την σταθερότητα για την χώρα και σε δεύτερη φάση να διαμορφώσει την πολιτική του ατζέντα, η οποία προφανώς θα στηρίζεται σε 1,2,5 βασικούς και αδιαπραγμάτευτους άξονες διαμορφωμένους από το ιστορικό και ιδεολογικό στίγμα της παράταξης αλλά και από την κοινωνία. Με αυτή την ατζέντα να πείσει τον λαό, δίνοντας του ταυτόχρονα βέβαια την σιγουριά ότι θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Αλλά και καταστώντας σαφές προς τα υπόλοιπα κόμματα πως η όποια συζήτηση για συνεργασία θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο βάσει πολιτικής ατζέντας και εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη σύγκλιση, μόνο τότε θα μπει σε διαδικασία συνεργασίας.

* Ο Βασίλης Στρογγυλός είναι φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.