Πολύ στενά παρακολουθούν στο Κίνημα Αλλαγής όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη γύρω από την οικολογία. Και αυτό διότι επιθυμούν να γίνουν εκφραστές του νέου κινήματος, στην Ελλάδα. Και έχουν σκοπό να το κάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ζητώντας μεταξύ άλλων την θέσπιση επιτέλους ενός Ελληνικού Κλιματικού Νόμου. Σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όλους τους πολίτες, στην επιστολή της η Φώφη Γεννηματά, τονίζει ότι θα πρέπει και στην χώρα μας να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2050. Αυτό θα πρέπει κατά την ίδια να θέτει συγκεκριμένους στόχους για την μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Για να προωθηθεί ένα τέτοιο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, απαιτείται ένα νέο Νομικό Πλαίσιο, είναι όσο ποτέ αναγκαίος ένας Ελληνικός Κλιματικός Νόμος, σε συνέχεια και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε σχετική πολιτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχοντας ήδη πρωτοστατήσει, πραγματοποιώντας εδώ και καιρό διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές», και έχοντας στην φαρέτρα της ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός της για συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου Ελληνικού Κλιματικού Νόμου, η Φώφη Γεννηματά την παραθέτει στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ζητά στην πραγματικότητα με την επιστολή της την υπερψήφιση ενός τέτοιου νόμου με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο ότι ζητά την σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρουσία των αρμοδίων υπουργών, αφενός για τη συζήτηση της πρότασης του κόμματός της, αφετέρου για την ενημέρωση των κομμάτων για τη στάση της κυβέρνησης στις σχετικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι αναγκαίο σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα», τονίζει στην επιστολή της, ζητώντας να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για τη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες.

Λέγεται, μάλιστα, πως η επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι μόνο μία ακόμα κίνηση της Φώφης Γεννηματά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξάλλου γνωστό, πόσο ψηλά στην ατζέντα του κόμματός της είναι, μεταξύ άλλων, η ‘πράσινη’ ανάπτυξη…