Αν και οι εσωκομματικές εκλογές αργούν στο Κίνημα Αλλαγής, ήδη έχει ξεκινήσει η κουβέντα για το εάν πρέπει να διεξαχθούν με “ανοικτή συμμετοχή” ή μεταξύ… συγγενών και φίλων.

Είναι αλήθεια πως και οι δύο εκδοχές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει «κλείσει» ακόμα ο τρόπος με τον οποίο το ΚΙΝΑΛ θα οδηγηθεί στην επόμενη μέρα. Αναλόγως το εσωκομματικό στρατόπεδο η πρόταση για τις επερχόμενες διαδικασίες ποικίλει, ενώ δεν έχουν αποφευχθεί και οι «διχογνωμίες» μεταξύ συντρόφων που βρίσκονται στην ίδια… πτέρυγα.

Η ανοιχτή συμμετοχή σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα δώσει στο κόμμα μια δεύτερη ευκαιρία μετά από αυτή του 2017 να πραγματοποιήσει ένα ευρύ κάλεσμα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς και γενικότερα του Κέντρου. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι και η τελευταία, αφού μετά την… μέτρια επίδοση αξιοποίησης των 212 χιλιάδων πολιτών, είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουν πολλές χρυσές ευκαιρίες στο μέλλον. Το ανοικτό μητρώο, λοιπόν, θα παίξει την τελευταία ζαριά της παράταξης για ένα νέο ξεκίνημα με προορισμό την επιστροφή στη διαμόρφωση των εξελίξεων στη χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, με την παραπάνω επιλογή δίνεται το ελεύθερο σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν το δικό τους παιχνίδι και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν καταστάσεις στο ΚΙΝΑΛ αναλόγως με το τι τους βολεύει. Τα δύο πρώτα κόμματα αν και σε καθημερινή βάση «σφάζονται» στις ανακοινώσεις τους, έχουν καταλήξει στο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει να είναι ο επόμενος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής. Η μεν ΝΔ βλέπει στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού ένα σύμμαχο σε περίπτωση ανάγκης για συγκυβέρνηση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως όσοι προοδευτικοί πολίτες έχουν παραμείνει στη Δημοκρατική Παράταξη θα αποχωρήσουν αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο. Είναι όπως προκύπτει μια win-win κατάσταση και για το λόγο αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα σε περίπτωση που η τωρινή ηγεσία αποφασίσει να πάει σε μια τολμηρή ανοιχτή διαδικασία.

Υπό το φόβο τέτοιων γεγονότων, στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για κλειστές διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα να καθορίσει μόνο του το μέλλον του, μακριά από τις επιλογές των πολιτικών του αντιπάλων. Μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί το τι θα ακολουθηθεί, ωστόσο, η πλάστιγγα γέρνει προς την ανοιχτή συμμετοχή με αποκλειστικό στόχο την δημοσκοπική άνοδο, αφού μια διαδικασία για… εσωτερική κατανάλωση θα περιόριζε ακόμα περισσότερο την επαφή του Κινήματος Αλλαγής με την κοινωνία.