Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδώριδου, μίλησε σχετικά για την διαδικασία εμβολιασμών και τόνισε επίσης πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απολύτως ασφαλές.

Όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ενάντια στην Covid-19 στη χώρα μας, μετά και την αναστάτωση που προκλήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, ύστερα από την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων, ανέλυσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο αρχικά πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη αρχικά στο εμβόλιο της Astrazeneca και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με συμβάντα θρόμβωσης. «Η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε με τα δεδομένα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και τα βιβλιογραφικά δεδομένα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ, συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα το κοινό. Στην πλειονότητά τους προσήλθαν να εμβολιαστούν παρά το κλίμα ανησυχίας, επιδεικνύοντας ωριμότητα και εμπιστοσύνη», σημείωσε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε:

«Σε διάστημα λίγων ημερών ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα μετά την ανασκόπηση περιστατικών και βιβλιογραφικών δεδομένων. Διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, αλλά είπαν ότι δεν μπορούν να έχουν οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος».

Και συνέχισε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών. Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Γενικά τα εμβόλια κατά του COVID προστατεύουν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τους θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα. Αυτά τα νοσήματα δεν πρέπει να συσχετίζονται με τους εμβολιασμούς, σημείωσε στη συνέχεια.

Ως προς τις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς «από άτομα που κατά προτεραιότητα είχαν τοποθετηθεί να εμβολιαστούν [υγειονομικοί, γιατροί κλπ]», η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. «Έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, υπενθυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο πρέπει να είναι πλήρης και θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση». «Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί», είπε.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 1,436 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ 977.050 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση.

Ο ίδιος τόνισε πως στα τέλη της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 70 έως 74 ετών. Μετά από κάποιες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65 έως 69 ετών.

Το αμέσως προσεχές διάστημα η Pfizer θα παραδώσει στη χώρα μας 1 εκατ. δόσεις, η AstraZeneca άλλες 450.000 δόσεις. Η Moderna μας έχει στείλει μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις και αναμένονται περισσότερες.

Ως προς τη Johnson & Johnson, για τον Απρίλιο αναμένονται περί τις 70.000 δόσεις, τον Μάιο 300.000 και τον Ιούνιο 960.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την 1η Απριλίου ανοίγουν και τα άλλα δύο μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, στο Ελληνικό και στο κλειστό Περιστερίου.

Για την εστίαση και τον τουρισμό, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι μετά το εμβολιασμό της Ομάδας Β το Μάιο, αλλά και των εκπαιδευτικών, θα υπάρξει σχεδιασμός εάν θα εμβολιαστούν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.