Μεγάλη οικονομική ζημιά υπέστη η Αττική από τη μείωση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού.

Σε απογοητευτική χρονιά αναδείχθηκε σε τουριστικό επίπεδο το έτος που πέρασε, με την απώλεια εσόδων να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ για την Αττική, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και των ασιατικών αγορών και της αμερικανικής αγοράς.

Ωστόσο, η πλειονότητα των όσων επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα δήλωσε ότι θα επιστρέψει, καθότι έχει να δουν επιπλέον πράγματα στην Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), από Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020 στα ανοιχτά ξενοδοχεία με συμμετέχοντες τους τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας.

Όπως κατέστησαν σαφές οι ξένοι τουρίστες, ο πρώτος λόγος προτίμησης ήταν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ο δεύτερος το αίσθημα ασφάλειας απέναντι στην πανδημία.

Υψηλή ήταν βαθμολογία των αλλοδαπών τουριστών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της COVID-19, παρότι δεν ένιωσαν ιδιαίτερα ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τη μερίδα του λέοντος των ξένων αγορών αναφορικά με την προσέλευση στην Αττική κατέχουν οι Βρετανοί, και στη συνέχεια οι Γερμανοί και οι Γάλλοι.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η Αττική είναι τρίτη από το τέλος, στην προσέλευση των τουριστών ανάμεσα στις ανταγωνίστριες πόλεις, ενώ την ακολουθούν η Βαρκελώνη και η Ρώμη.

Πρωταθλήτρια στους επισκέπτες είναι η Κωνσταντινούπολη, καθότι όπως τονίστηκε στη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας, δεν υπήρξαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.