Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πολλές γυναίκες να βγαίνουν και να καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις που έχουν υποστεί στο παρελθόν. Η αρχή ξεκίνησε με τη χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από χρόνια από άντρα της ομοσπονδίας.

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος*

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με κακοποιήσεις γυναικών. Οι πρώτες που ακολούθησαν το δρόμο της Σοφίας, ήταν φοιτήτριες από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες κατηγόρησαν καθηγητές τους για σεξουαλική παρενόχληση. Ξαφνικά, η κοινωνία κατάλαβε, ότι αυτό το σοβαρό θέμα είναι παντού γύρω της γιατί πολλές φορές ξεχνάει ότι υπάρχει. Συνειδητοποίησε, ότι η κάθε γυναίκα μπορεί να έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή να πέσει στο άμεσο κοντινό μέλλον. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίσαμε να βλέπουμε το θέμα από μια διαφορετική οπτική, χάρη σε πολλές που βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσουν.

Δυστυχώς, πολλές κακοποιήσεις δε τις έχουμε μάθει ποτέ ή δε θα τις μάθουμε ποτέ, αφού πολλές φοβούνται ακόμη και να μιλήσουν για αυτά που έχουν υποστεί. Μερίδιο ευθύνης για αυτό, έχει ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δικαιολογεί το θύτη και όχι το θύμα. Σχεδόν αμέσως, ακούστηκαν εκφράσεις όπως «Γιατί το θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια;» και πολλές άλλες παρόμοιες. Κάποιοι άρχισαν να λένε λόγια εκ του ασφαλούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεχνώντας ότι όλες αυτές βρίσκονται εδώ και χρόνια σε έναν τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο με την ίδια τους την ύπαρξη.

Τα θύματα παλεύουν μέσα τους με όση δύναμη τους έχει απομείνει για να βρουν τη ψυχική τους ισορροπία.  Η πολιτεία μας, ευτυχώς, στέκεται με πολλούς τρόπους δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί. Οι θεμελιώδεις βάσεις, επάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα πρέπει να μπουν από την κοινωνία και πιο συγκεκριμένα η αρχή πρέπει να γίνει μέσα από την οικογένεια. Οι γονείς επιβάλλεται, να μάθουν στα παιδιά από πολύ νωρίς τις βασικές αξίες και τους κανόνες για μια πιο δίκαιη κοινωνία η οποία θα χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι και μέρα με τη μέρα.

Η αρχή έγινε! Πλέον είναι στο χέρι μας να εκμηδενίσουμε τη κακοποίηση των γυναικών. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί και φοβούνται ακόμη και τώρα, να μιλήσουν. Αν τις βοηθήσουμε, θα νιώσουν ότι έχουν άτομα γύρω τους τα οποία θα τις στηρίξουν κι έτσι θα αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία πιο δυναμικά και μαζικά τέτοια επαίσχυντα φαινόμενα.

* Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι Μέλος του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής και Μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.