Στα… κεραμίδια βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κακοκαιρία ‘Μήδεια’ οι κυβερνώντες. Και μάλιστα, χωρίς να αναφέρονται καν στην τραγωδία χαμού συμπολιτών μας από αυτήν.

Μετρώντας πάνω από 250.000 νοικοκυριά που έμειναν επί πολλές ώρες, ενίοτε επί μέρες χωρίς ρεύμα και μερικές χιλιάδες εξ αυτών, χωρίς ούτε νερό, ούτε τηλέφωνο, αλλά και διαπιστώνοντας πως ακόμα και χθες, έκτη μέρα μίας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, περίπου 3.500 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό, στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για ένα ‘επιτελικό κράτος’ που έχει χρεοκοπήσει, αποδομώντας πλήρως την ρητορική της κυβέρνησης. Αντ’ αυτής, μιλούν για έναν «μετακλητό γίγαντα με πήλινα πόδια» και για έναν πρωθυπουργό που ως άλλος σχολιαστής, ψάχνει να βρει τις ευθύνες αλλού.

«Αναζητείται σχέδιο, αποτελεσματικότητα και φιλότιμο», λένε, προσθέτοντας πως δυστυχώς τίποτα από τα τρία δεν εντοπίζεται στους κυβερνώντες. Στην πραγματικότητα, στο Κίνημα Αλλαγής θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι πήγε στραβά, δίνοντας βεβαίως και τις απαντήσεις:

Πρώτον, «ποιος έχει την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών;». Μα φυσικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Παναγιώτη Καρκατσούλη, στο χθεσινό έκτακτο τηλε-μπρίφινγκ, από όλες τις υποχρεώσεις της τελευταίας, ουδεμία τηρήθηκε. Ειδικότερα, δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, δεν υπήρξε συντονισμός, δεν εφαρμόστηκε ούτε κατ’ ελάχιστον το σχέδιο ‘Βορέας’, αφού δεν υπήρχε ούτε ο σχεδιασμός, ούτε η δομή για να το φέρει σε πέρας, δεν υπήρξε πρόληψη και ας είχε από νωρίς προαναγγελθεί η κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξε ούτε χάρτης τρωτότητας, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Δεύτερον, «ποιος είναι συναρμόδιος;». Εδώ, τα πράγματα φαίνεται ότι ‘σκουραίνουν’, καθώς με το ‘καλημέρα’ της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, δημιουργήθηκαν ουκ ολίγες Γενικές Γραμματείες υπό τον πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών, ιδρύθηκε και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Εσωτερικής Πολιτικής, με την ευθύνη του συντονισμού σε καταστάσεις όπως η ‘Μήδεια’ να δίνεται στον Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός της ‘συναρμοδιότητας’ που αποτελεί μεγάλη πληγή στην χώρα μας, κάθε φορά που αντιμετωπίζει η Πολιτεία κάποιο πρόβλημα, είναι χαρακτηριστικά του τι συνέβη. Διότι μπορεί για παράδειγμα, η ΔΕΗ να έχει αρμοδιότητα να κόβει τα δέντρα που βρίσκονται πλησίστια στους στύλους της, για τα υπόλοιπα να έχουν αρμοδιότητα οι ΟΤΑ που ενίοτε δεν έχουν τα μέσα κ.ο.κ., το γεγονός όμως ότι δόθηκαν υπερεξουσίες -όπως λένε- στον Νίκο Χαρδαλιά και εκείνος δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο έργο του, δεν περνά απαρατήρητο από το Κίνημα Αλλαγής. Όσο για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, με το ‘καλημέρα’ της χιονόπτωσης, στην Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφείς. «Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να μένει ανοικτή η Εθνική Οδός και όχι να είναι κλειστή. Εφόσον όμως ομολόγησαν την ανικανότητά της να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί τουλάχιστον δεν το προανήγγειλαν μία μέρα νωρίτερα, να μην ταλαιπωρηθεί τόσος κόσμος;», αναρωτιούνται, ζητώντας την ανάληψη ευθυνών από τους αρμοδίους για όλα τα παραπάνω. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, εν είδει απάντησης στις δηλώσεις Χαρδαλιά χθες. «Αντί να ζητήσει συγγνώμη ο κ.Χαρδαλιάς για την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών τόσες ημέρες, ζητά και τα ρέστα. Αλλά είπαμε, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τη ΝΔ»…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.