Πολλές φορές τα γεγονότα τρέχουν κι εμείς ακολουθούμε. Αρκούσε, λοιπόν, η δημόσια τοποθέτηση γυναίκας ολυμπιονίκη ώστε να αρχίσει το «ντόμινο» των εξελίξεων. Ένα ζήτημα καλά κρυμμένο κάτω από το χαλί αποκαλύφθηκε με τρόπο συγκλονιστικό και ανάγκασε την φοβική κοινωνία μας να στρέψει το βλέμμα της σε αυτό.

Γράφει ο Μανώλης Μανεσιώτης

Το ένα δημόσιο πρόσωπο μετά το άλλο έσπαγαν τη σιωπή τους αποκαλύπτοντας περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκαν και μία ολόκληρη κοινωνία αντιλαμβανόταν σοκαρισμένη σιγά-σιγά το λήθαργο στον οποίο βρισκόταν. Στοιχεία, σύμφωνα με επίσημη έρευνα της ΕΕ, που θα έπρεπε να συγκλονίζουν επιβεβαιώνουν το μέγεθος του ζητήματος. Ενδεικτικά διαβάζουμε ότι 1 στις 5 γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφή παρενοχλητικής παρακολούθησης. Ενώ 1 στις 10 έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας και 1 στις 20 θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 και μετά .

Ακόμη πιο απογοητευτικό ,από το λήθαργο της κοινωνίας μας, είναι οι βαθιά αποκρουστικές δηλώσεις διαστρέβλωσης του ζητήματος. Αναμενόμενα, δυστυχώς, με την έκταση του ζητήματος «ξεβράστηκαν» στην επιφάνεια απόψεις ενοχοποίησης του θύματος. Συνάνθρωποι μας γράφουν και συζητούν για προκλητική συμπεριφορά γυναικών, για ανήθικο ντύσιμο και συμπεράσματα -βγαλμένα από τη σκοτεινή τους φαντασία- συγκατάθεσης του θύματος. Αυτό που είναι επιβεβλημένο να ειπωθεί σε κάθε έκφανση του δημόσιου λόγου αλλά και στις ιδιωτικές συζητήσεις είναι η αποκλειστική ευθύνη του θύτη, εκείνου που κακοποιεί και εκμεταλλεύεται σεξουαλικά έναν άλλο άνθρωπο. Υπάρχουν, επίσης, και εκείνοι που ρωτάνε «γιατί τώρα;» και αρνούνται να αντιληφθούν τη δυσκολία δημοσίευσης μιας τέτοια περιπέτειας, ενώ μόνο και μόνο η δυσκολία να το παραδεχτείς στον ίδιο σου τον εαυτό και να μιλήσεις σε κοντινούς σου ανθρώπους είναι απερίγραπτη. Επιπροσθέτως ,αν σήμερα η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να καταδικάσει ομόφωνα έναν τέτοιο έγκλημα ας αναλογιστούμε την κατάσταση πριν από 20 και 30 χρόνια.

Η ομόφωνη καταδίκη αυτών των ενεργειών χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά δεν είναι ικανή από μόνη της να βελτιώσει την κατάσταση. Η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβολής βίας του «δυνατού» στον «αδύναμο», καθώς ένας άνθρωπος  με μεγαλύτερη σωματική δύναμη θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να μεταχειριστεί με βίαιο και αισχρό τρόπο έναν συνάνθρωπό του. Αυτή η λογική έχει ριζώσει βαθιά μέσα στην κοινωνία μας και οφείλουμε να τη ξεριζώσουμε. Σε τέτοια νοσήματα, εκτιμώ ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της παιδείας. Αν οι νέοι δε μάθουν να σέβονται τους συνανθρώπους τους πως θα αντιληφθούν ότι μια σεξουαλική επαφή απαιτεί πάντα μα πάντα  συγκατάθεση; Και πως θα τους γίνει ξεκάθαρο αυτό αφού έννοιες όπως «σεξουαλικότητα» και «σεξουαλική αγωγή» αποτελούν ακόμη και σήμερα ταμπού ; Εν συνεχεία, πως περιμένουμε οι νέοι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όταν στα σχολεία μας δεν διοργανώνεται μια ημερίδα για ένα θέμα που αφορά το 10% των γυναικών στην ΕΕ; Αυτές τις μέρες γίνεται μια «εκστρατεία» ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά πως θα έχει αντίκρισμα όλο αυτό αν δε μπολιάσεις τη νεολαία σου με αυτές τις ιδέες;

Με πηγή δύναμης τις πρόσφατες αποκαλύψεις αρκετές γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να αποκαλύψουν ανατριχιαστικές περιπτώσεις κακοποίησης τους. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμη τα ψυχικά αποθέματα να μιλήσουν. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκείνες συγκαλύπτουν όλη αυτή την κατάσταση, ούτε και έχουμε το δικαίωμα να τις πιέσουμε ώστε να προβούν σε αποκαλύψεις τραυματικών εμπειριών της προσωπικής τους ζωής. Εν τέλει ας αναλογιστούμε ότι στη σαθρή και βαθιά συντηρητική κοινωνία που ζούμε αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν να στιγματιστούν.

Στο πρόσωπο κάθε γυναίκας ας δούμε τη μάνα που μας γέννησε, την αδερφή που μεγαλώσαμε μαζί, το κορίτσι που παίζαμε μαζί στο σχολείο, τη γυναίκα που ερωτευτήκαμε μεγαλώνοντας. Με αυτή τη σκέψη ας βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας ώστε να διορθώσουμε τα κακώς της κείμενα.

* Ο Μανώλης Μανεσιώτης είναι μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.