«Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Με αυτό το μότο αναμένεται να διαχειριστούν στο Κίνημα Αλλαγής, τις ‘καραμπόλες’ που εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν στα ψηφοδέλτιά τους σε περίπτωση αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες, πριν από τις εσωκομματικές τους εξελίξεις.

Ειδικότερα, εφόσον οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των εσωκομματικών για την ανάδειξη αρχηγού, άπαντες οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να επιλέξουν μία εκλογική περιφέρεια όπου θα είναι βέβαιο ότι θα εκλεγούν και άρα ότι το κόμμα θα βγάλει έδρα, ακόμα και αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, δεδομένων των ‘εμποδίων’ που βάζει στην εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης η απλή αναλογική.

Μέχρι σήμερα, επισήμως υποψήφιοι για την ηγεσία είναι η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ανεπισήμως, θεωρείται βέβαιο ότι την ηγεσία θα διεκδικήσει εκ νέου ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ συχνά ακούγεται το όνομα του Παύλου Γερουλάνου, με τον ίδιο πάντως να επιμένει με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη πρωτίστως ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος και ανοιχτών διαδικασιών, βάζοντας σε ‘δεύτερη μοίρα’ τα πρόσωπα. Το ‘παζλ’ δυσκολεύει πολύ περισσότερο αν στην κούρσα προστεθούν και άλλα ονόματα, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης κ.ο.κ. Ας πάρουμε όμως ως υπόθεση εργασίας, την απλούστερη εκδοχή. Ήτοι ότι την ηγεσία διεκδικούν οι τρεις πρώτοι.

Η Φώφη Γεννηματά, ως αρχηγός, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιλέξει και πάλι τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, όπου ‘θριάμβευσε’ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και διατηρεί πολύ μεγάλο ακροατήριο επί σειρά ετών, που εκλέγεται βουλευτής. Και εκείνος όμως θα κληθεί να ‘κονταροχτυπηθεί’ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, στον βαθμό που και εκείνος θα επιλέξει τον Βόρειο Τομέα. Αν πάλι ο ευρωβουλευτής δεν επιλέξει αυτόν, θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ της Ά Αθήνας, όπου εκεί η ‘μάχη’ θα δοθεί με τον πολύπειρο και κοινά αποδεκτό Κώστα Σκανδαλίδη, και του νομού Ηρακλείου, όπου θα πρέπει να ‘κονταροχτυπηθεί’ με τον νυν Γραμματέα της ΚΟ και στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως, πριν ακόμα ανοίξει καν η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια, έχουν πάρει την απόφαση να μη δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Αντίθετα, φέρονται αποφασισμένοι να αφήσουν… όλα τα ‘λουλούδια’ να ανθίσουν, ήτοι όλους τους υποψηφίους να ‘κατέβουν’ σε όποια περιφέρεια επιλέξουν. Άλλωστε, αυτό που κυρίως επιθυμεί το Κίνημα Αλλαγής, όπως και κάθε κόμμα στις εκλογές, είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Ας τις φέρουν λοιπόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο κόμμα, από όποιο μετερίζι και αν επιλέξουν.