Σε μία περίεργη εποχή, με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, τα πανεπιστήμια κλειστά, η ΝΔ ξανά χτυπά… Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή, θεωρώντας την παιδεία κτήμα της, αφήνει το δικό της στίγμα χωρίς ουσία, χωρίς σχέδιο, με κύριο γνώμονα τα κομματικά της συμφέροντα.

Γράφει ο Δημήτριος Ψύλλας*

Ας ξεκινήσω με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Όλοι αναγνωρίζουμε ότι σε συγκεκριμένα ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε κάποια της Θεσσαλονίκης βρίσκουν «στέγη» και άσυλο αντιεξουσιαστικές οργανώσεις και παράνομο εμπόριο. Στους γύρω χώρους εκτός των πανεπιστημίων, που δεν υπάρχει άσυλο, δεν γίνεται εμπόριο ναρκωτικών; Δεν υπάρχουν γιάφκες αναρχικών; Εκεί που υπάρχει αστυνομία γιατί δεν έχει λύσει τα προβλήματα; Μήπως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να χτυπήσει την ανομία εντός των πανεπιστημίων, αλλά η πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών για την αύξηση και συντήρηση της εκλογικής τους δεξαμενής αλλά και παράλληλα να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της;

Κι αφού στην Ν.Δ. τους… αρέσουν οι έρευνες για την γνώμη των πολιτών, γιατί δεν ρώτησαν τους φοιτητές τι προτιμούν; Προτιμούν χιλιάδες «αστυνομικούς» να πίνουν μαζί τους καφέ στα κυλικεία ή προτιμούν καθηγητές, υλικά και αναλώσιμα στα εργαστήρια που είναι προς εξαφάνιση; Αλλά να παραθέσω και ένα ερώτημα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι αποκλειστικά για τα ιδρύματα που υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας ή προβλέπονται και θέσεις και για περιφερειακά ιδρύματα για να βολέψουμε τα γαλάζια παιδιά που δεν έγιναν μετακλητοί;

Κι ας μην εθελοτυφλούμε, πρώτος ο συγχωρεμένος, ο Σήφης ο Βαλυράκης, έστειλε την αστυνομία μέσα στο Πολυτεχνείο και προχώρησε σε 650 συλλήψεις το 1995. Ένας άνθρωπος, που μόνο ακροδεξιό δεν τον λες, απέδειξε, ότι όταν το κράτος και η πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει, μπορεί να απομονώσει κάθε είδους παρανομία στον χώρο του Πανεπιστημίου. Αλλά το δίπολο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλει το άσυλο να εστιάζει στην αστυνομία και μόνο. Το άσυλο κύριοι, είναι άσυλο επιστημονικών ερευνών, διδασκαλίας αλλά και ελευθερίας διακίνησης ιδεών στον χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτά οφείλουμε και θέλουμε να προστατέψουμε με το άσυλο. Αρκετά παίξαμε με την αστυνομία.

Ας συνεχίσω με την φράση «με 10,000 μόρια δεν γίνεσαι φοιτητής σε ΑΕΙ, ενώ με 10,000 ευρώ γίνεσαι». Ξαφνικά, αναγνωρίζονται όλα τα κολλέγια, γίνονται ισότιμα με τα ΑΕΙ χωρίς κανένα κριτήριο. Σχολές 1-2 χρόνων, διαφόρων ειδικοτήτων ή και ΙΕΚ που γνωρίζοντας το ερχόμενο νομοσχέδιο, άρχισαν να αυτοαποκαλούνται κολλέγια και πλέον θα είναι αναγνωρισμένα και ισότιμα με ΑΕΙ πενταετούς φοίτησης. Είναι απαράδεκτο να μπαίνει ρήτρα εισαγωγής στα ΑΕΙ την ίδια ώρα που στα κολλέγια, το μόνο κριτήριο είναι το πορτοφόλι του μπαμπά. Ταυτόχρονα μειώνονται οι δυνατότητες σε σχολές επιλογής, γιατί λέει η Κεραμέως ότι τα παιδιά πάνε σπουδάζουν σε σχολές που δεν θέλουν. Κι αναρωτιέμαι εγώ: «έγινε κάποια αλλαγή στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό; Μήπως πρέπει οι μαθητές να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των σπουδών τους από καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων, αλλά και από εργαζόμενους του κάθε κλάδου για το τι ακριβώς θα εμπεριέχει η μελλοντική τους εργασία; Αλλά γιατί να γίνουν αυτά; Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ για να οδηγηθούν στα κολλέγια». Επιπροσθέτως, αποφασίζουν την διαγραφή φοιτητών μετά τα Ν+2 έτη.

Δυστυχώς δεν είναι όλοι τυχεροί ώστε να έχουν οικογένεια με την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξουν για 4-5 χρόνια να σπουδάσουν. Κάποιοι πρέπει να δουλέψουν και με τους πενιχρούς μισθούς της εποχής μας, να καταφέρουν να ζήσουν αλλά και ανταπεξέλθουν στις φοιτητικές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν τις σχολές τους και γύρισαν μετά από 10 χρόνια και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους με αξιοπρέπεια παρά τις όποιες δυσκολίες. Να σημειώσω εδώ ότι ένας φοιτητής που δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του στοιχίζει ούτε 1 ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Τουλάχιστον ας προχωρήσουμε σε μεταρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και ας καθιερώσουμε την μερική φοίτηση και σε προπτυχιακό επίπεδο αντί να αρχίσουμε να διαγράφουμε και να διατάζουμε!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησε την τεχνολογική εκπαίδευση προεκλογικά δίνοντας την ικανοποίηση στον Έλληνα ψηφοφόρο, ότι ο γιός του ή η κόρη του θα τελειώσει Πανεπιστήμιο και όχι κάποιο ΤΕΙ. Όποιος είναι στην αγορά εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή υπάρχει ανάγκη από τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση. Από επιστήμονες να κάθονται σε ένα γραφείο γεμίσαμε! Εδώ που χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση η κυβέρνηση φοβάται να αγγίξει και να στενοχωρήσει κόσμο. Πρέπει επιτέλους να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, είτε μιλάμε για ΑΕΙ είτε για ΙΕΚ. Δεν είναι δυνατόν το 2021 να σπουδάζεις 5 χρόνια, για να πας σε μια δουλειά ώστε να μάθεις αυτό που σπούδασες. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η παιδεία είναι έρμαιο μιας κυβέρνησης, χωρίς σχέδιο, με ένα βιαστικό νομοσχέδιο που θέλησε να το φέρει προς ψήφιση σε μια περίοδο όπου δεν θα υπήρχαν και πολλές επιλογές αντίδρασης.

Αλλά ο δρόμος χτίζεται καιρό τώρα. Οι «αριστεροί» επαναστάτες των πανεπιστημίων, ήταν αυτοί που τόσα χρόνια στρώνουν τον δρόμο για να δημιουργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτοί που νόμιζαν ότι το άσυλο τους ανήκει, αυτοί που είχαν καταργήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αυτοί αγκαλιά με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έφεραν την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Όλοι αυτοί που δεν έβλεπαν ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υποβαθμιζόντουσαν συνεχώς. Οι μεν γιατί ήθελαν την ένταξη των κολλεγίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι δε γιατί περιόρισαν τον πολιτικό άξονα αποκλειστικά σε εξωπανεπιστημιακά προβλήματα με μοναδικό στόχο τα κομματικά τους συμφέροντα!

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αδράνεια και την αδιαφορία των νέων στην εποχή μας, έδωσαν τον χώρο στην κυβέρνηση να υπερψηφίσει αναίμακτα και με υποτιθέμενη στήριξη της κοινωνίας αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Τι κι αν όλοι διαφωνούσαν, τι κι αν όλοι συμφωνούσαν, αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

* Ο Δημήτριος Ψύλλας είναι Γεωπόνος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.