Εν εξάλλω βρίσκεται ο κλάδος των φαρμακοποιών μετά την αποκάλυψη πως οι συσκευασίες των self tests έχουν μέσα 25 τεμμάχια.

Σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές έφτασαν τα πρώτα self tests στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προκαλώντας αναστάτωση στους φαρμακοποιούς, που πρέπει να… συναρμολογήσουν οι ίδιοι τα κιτ που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες. «Ακόμα δεν υπάρχουν στην αγορά ατομικές συσκευασίες. Ξεκινάμε με τα κουτιά των 25 τεμαχίων και αργότερα θα φτάσουν και τα ατομικά» απαντούν πηγές του υπουργείου Υγείας. «Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών» λέει ο υπουργός Ανάπτυξης, τον οποίο διαψεύδει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλουν από το πρωί οι φαρμακοποιοί, όταν άνοιξαν τις παραλαβές των τεστ, αυτά δεν ήταν σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε 25αδες για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι πρέπει να γίνει μια διαδικασία που είναι τόσο χρονοβόρα, όσο και επισφαλή και για τους πολίτες, αλλά και για τα ίδια τα τεστ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές δήλωσε πως «έχουν έρθει από χθες το απόγευμα τα τεστ, αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε, αν δεν ανοίξει η πλατφόρμα. Αυτό θα γίνει ως την Παρασκευή, οπότε ο κόσμος να μην έρχεται σήμερα».

«Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες, αλλά πήραμε μεγάλες συσκευασίες, που είναι για εργαστήρια και όχι για φαρμακεία και πρέπει να τα συναρμολογήσουμε εμείς, αυτό είναι χρονοβόρο και όχι ασφαλές», υπογράμμισε. Ο ίδιος έκανε λόγο για «τσαπατσουλιά», σημειώνοντας ότι «μας έκαναν τη ζωή μαύρη, μας βάλανε σε μπελά».

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, η φαρμακοποιός Έφη Κουνέλη, θα πρέπει τώρα να φτιάξουν οι ίδιοι φαρμακοποιοί τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες, μαζί με όλα τα «ανταλλακτικά» για να μπορέσουν να τα διαθέσουν σε κάθε ασφαλισμένο. Τα υλικά για τη διενέργεια του self test είναι χωρισμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες.

Έτσι, πρέπει τώρα οι φαρμακοποιοί να μοιράσουν τα υλικά σε ατομικά σακουλάκια, για να μπορέσουν από την ερχόμενη Παρασκευή να τα διαθέσουν σε μαθητές και καθηγητές.

Σύμφωνα με την κ. Κουνέλη, απαιτείται να ακολουθηθεί από μέρους τους μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε χώρο απολυμασμένο, με χρήση μάσκας κλπ αφιερώνοντας κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εκφράζει την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους φαρμακοποιούς τόσο για τη διαδικασία «διαλογής» των τεστ όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Γεωργιάδης: Ήξεραν οι φαρμακοποιοί για τις 25άδες

Στον ισχυρισμό ότι οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι θα παραλάβουν συσκευασίες των 25 τεμαχίων για τα self tests προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε.

«Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε», επισήμανε.

Διαψεύδει τον Γεωργιάδη ο Λουράντος

Από την πλευρά του, διαψεύδει τον Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Είχαμε συμφωνήσει να παραλάβουμε και να διανείμουμε δωρεάν ατομικά τεστ. Δηλαδή, ένα κουτάκι όπως είναι, που περιέχει αυτά που περιέχει, σφραγισμένο. Εδώ τώρα, μας ήρθαν 25άδες. Κάθε τεστ έχει πέντε κομμάτια. Θα πρέπει, λοιπόν, να συσκευάζουμε σε σακουλάκαι αυτά τα πέντε κομμάτια, να τα έχουμε έτοιμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τον κόσμο, να τα δίνουμε», είπε ο κ. Λουράντος, μιλώντας στον Alpha 9,.9.

Διευκρίνισε ότι «έχω δύο κουτάκια. Ένα είναι το ατομικό, το οποίο είναι σφραγισμένο και μπορεί να το πάρει ο καθένας και το άλλο, που είναι 25άδες και μέσα έχει αυτα τα 25 μικρά πραγματάκια που πρέπει να ξεχωρίσουμε και να κάνουμε 25 συσκευασίες. Δεν θα είχαμε αντίρρηση να το κάνουμε, όμως το φαρμακείο λειτουργεί. Δεν μπορούμε να πούμε στοπ, δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε, οπότε άντε να τα φτιάξουμε. Δεν γίνεται αυτό. Έχουμε κόσμο με συνταγές, έχουμε πελάτες, διανυκτερεύσεις, εφημερίες…».

«Την Παρασκευή λένε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα μέχρι τότε δεν θα δώσουμε τίποτα», είπε κι επισήμανε ότι την Παρασκευή θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα τεστ μόνο όσοι τα δικαιούνται – σε πρώτη φάση – δηλαδή, μαθητές Λυκείου κι εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν έχουν λάβει οι φαρμακοποιοί ακριβείς οδηγίες για το πώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία με την πλατφόρμα, τονίζοντας: «Εδώ άλλα μας είπαν για τα τεστ, ότι θα έρθουν ατομικά και ήρθαν 25άδες».

«Ο κύριος Σκέρτσος πριν από 20 ημέρες αυτό έλεγε ακριβώς. Είχε πει, κοιτάξτε, είναι δυνατόν οι φαρμακοποιοί να δυσκολεύονται; Ενα κουτάκι θαπαίρνουν από το ράφι και θα το δίνουν. Το έχω μαγνητοφωνημένο, υπάρχει παντού», πρόσθεσε. Τι θα κάνει ο ίδιος; «Προσωπικά, θα τα βάλω στην άκρη. Αν βρω χρόνο να τα συσκευάσω, θα το κάνω. Αν δεν βρω χρόνο, θα τα αφήσω, όταν μπορέσω. Δεν μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε. Να κλείσουμε τον μήνα μας, να καταθέσουμε τις συνταγές στον ΕΟΠΥΥ, και τι δεν έχουμε…». Όπως είπε, «εδώ κι έναν χρόνο, δεν μας φθάνει ο χρόνος, γιατί έχουμε πολλή γραφειοκρατία. Εμείς ζητούσαμε να απλοποιηθούν τα πράγματα εν μέσω κορωνοϊού. Αντί να απλοποιηθούν, γίνονται χειρότερα».

Όσον αφορά τα self tests επισήμανε ότι «θα ήταν απλή υπόθεση να μας τα έχουν έτοιμα, να τα δίνουμε στον κόσμο», ενώ πρόσθεσε πως και οι οδηγίες που εμπεριέχονται στις συσκευασίες που έφθασαν στα φαρμακεία «δεν είναι ό,τι πιο απλό». «Δεν ήμουν ποτέ κομματικό, δεδομένος, κι αυτό ίσως να ενοχλεί, υπό την έννοια ότι μπορεί να λέω την άποψή μου και μπορεί να θίγεται κάποιος», επισήμανε.

Ανοίγει η πλατφόρμα για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.