Ο αποκλεισμός των πλατειών στις περιοχές όπου συνωστίζονται πολίτες βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την ελάττωση των φαινομένων συγχρωτισμού που συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Αστυνομία σκοπεύει να “σαρώσει” όλη τη χώρα, με σκοπό να εντοπίσει τα σημεία που συγκεντρώνεται κατ’ επανάληψη αρκετός κόσμος και ιδιαίτερα νέοι, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες που περιλαμβάνουν ακόμη και το κλείσιμο με… κορδέλες σε πλατείες!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις μέχρι υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα για την Αττική, θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και σαφώς να προχωρήσει στα αντίστοιχα πρόστιμα, όπου διαπιστώνονται παρασπονδίες.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

– «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

– Ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.

– Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.

– Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

– Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.

– Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.

– Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.