Εσωκομματικό μορατόριουμ μέχρι το φθινόπωρο και ως τότε αντιπολιτευτικό, αλλά και οργανωτικό… γκάζι από όλα τα κεντρικά στελέχη, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Κινήματος Αλλαγής για τυχόν πολιτικές εξελίξεις, επιθυμεί η Φώφη Γεννηματά. Ξέρει όμως ότι δεν πρόκειται για έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα…

Δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής όσοι πλέον απαιτούν αυτό το “εσωκομματικό μορατόριουμ”, αφού οι εσωτερικές έριδες μόνο κακό μπορούν τώρα να κάνουν στο κόμμα. Και ας έχει ήδη ατύπως ξεκινήσει η προεκλογική κούρσα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία προ εβδομάδων. Το απαιτούν, διότι στην εισήγησή της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος την περασμένη Τετάρτη, η Φώφη Γεννηματά “έδειξε” προς το φθινόπωρο για την επίσημη έναρξη των διαδικασιών που θα καταλήξουν στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος. Και η εισήγησή της έγινε ομόφωνα δεκτή. Ως εκ τούτου, στενοί συνεργάτες της διαβεβαιώνουν τώρα πως οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά, θα είναι “φάουλ” από… όπου και αν προέρχεται.

«Αν θες να “τρέξεις” την υποψηφιότητά σου, δεν μπορείς να συνομολογείς σε μία τέτοια απόφαση. Εφόσον αυτή συνομολογήθηκε, πάμε έτσι μέχρι το φθινόπωρο, ασχολούμενοι με όλα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας, και όταν ανοίξει η διαδικασία, ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά μας», έλεγε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά λίγο μετά τη συνεδρίαση. Και αυτό διότι στην τελευταία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μη θέλοντας να “πέσει σε κάποια παγίδα”, όπως λέει σε συνομιλητές του, επέλεξε να εστιάσει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τα οποία εξάλλου είναι επιφορτισμένος, αρνούμενος να διατυπώσει δημοσίως κάποια διαφωνία επί της εισήγησης της Φώφης Γεννηματά.

Από την πλευρά του «αξιόπιστη αντιπολίτευση με ενότητα» ζήτησε μέχρι το φθινόπωρο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία (σ.σ. όπως είχε κάνει και τον Νοέμβριο του 2017), προκειμένου «να νιώθουν οι πολίτες ότι είμαστε μία χρήσιμη, προοδευτική δύναμη». Έδωσε έτσι και εκείνος το δικαίωμα στην ηγεσία να πιστεύει στη “νηνεμία” στο εσωτερικό του κόμματος μέχρι την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών και ας έσπευσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, άνθρωπος του περιβάλλοντός του, να ζητήσει από την πρόεδρο να φέρει την εισήγησή της για τον “οδικό χάρτη” των διαδικασιών νωρίτερα, το καλοκαίρι, ώστε να μπορούν με άνεση να διεξαχθούν οι εκλογές τον Νοέμβριο του 2021, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί. Στην πραγματικότητα, ο κ. Σπυρόπουλος ήθελε να διασφαλίσει αυτό ακριβώς, ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν αργότερα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στην ανάγκη η διαδικασία να είναι στα πρότυπα εκείνης που ακολουθήθηκε το 2017 και “αγκαλιάστηκε” από 217.000 πολίτες.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος επιθυμεί να έρθει η διαδικασία νωρίτερα και θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Παράλληλα, ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία, την οποία ξεκίνησε απολύτως συνειδητά εν μέσω πανδημίας, μόνο και μόνο για να τηρήσει την “ομόφωνη απόφαση”. Από την άλλη, δέχεται ήδη τα μηνύματα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

«Γεμάτο» το επόμενο δεκαπενθήμερο

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της, στον δρόμο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που έχει χαράξει από καιρό το Κίνημα Αλλαγής, αναδεικνύοντας τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, αλλά και αντιπροτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ήδη έχει σημάνει την έναρξη της οργανωτικής δουλειάς που πρέπει να γίνει τόσο ενόψει εσωκομματικών διαδικασιών, όσο όμως και μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό, που στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να αποκλείσει.

Χαρακτηριστικό είναι το πλάνο των επόμενων 15 ημερών, όπως προγραμματίζεται από την Χαριλάου Τρικούπη. Υπό την κωδική ονομασία «ψηφιακές περιοδείες», καθώς λόγω έξαρσης εκ νέου της πανδημίας, περιορίζονται και πάλι οι δυνατότητες επίσκεψης σε κάθε γωνιά της χώρας, η Φώφη Γεννηματά προγραμματίζει περιφερειακές εκδηλώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ζήτημα που έχει κάνει “σημαία” του το Κίνημα Αλλαγής, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας για ανάπτυξη. Έμφαση θα δοθεί επίσης στους τομείς της Εστίασης και του Λιανεμπορίου, που τόσο έχουν πληγεί, με την Χαριλάου Τρικούπη να έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία τους.

Στα οργανωτικά του, το Κίνημα Αλλαγής ρίχνει τώρα το βάρος στο Δίκτυο Αυτοδιοίκησης, στην πραγματοποίηση δημοτικών και νομαρχιακών ολομελειών, με στόχο την κινητοποίηση των απλών μελών, αν όχι και των φίλων του κόμματος, στη διάταξη των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε κάθε ένα εξ αυτών να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα και περιοχές, αλλά και στις “τηλεπεριοδείες” (σ.σ. και περιοδείες όπου και όποτε είναι εφικτό) με στόχο την μετάδοση του πολιτικού μηνύματος του κόμματος ανά την χώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ipolitiki.gr.