Τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σχετικά με το αν το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με τα τελευταία περιστατικά θρομβώσεων.

Την ώρα που πανευρωπαϊκά η ανησυχία και τα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ολοένα και πληθαίνουν και αρκετές χώρες αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καλείται να δώσει απαντήσεις για το αν το εν λόγω εμβόλιο συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο ΕΜΑ θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που θα έχει θέμα «τα συμπεράσματα», στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με «τα περιστατικά θρομβώσεων» που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

Επιμένει υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca ο ΠΟΥ
Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε. Λίγο νωρίτερα ο EMA υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η δήλωση – βόμβα και το «άδειασμα» του ΕΜΑ
Ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος βλέπει ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) .

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.