Έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιωλόγων, ανοίγουν τα λύκεια σε όλη την χώρα στις 12 Απριλίου.

Στο άνοιγμα των Λυκείων – και για τις τρεις τάξεις – σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, φαίνεται να καταλήγει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίαζει αυτή την ώρα, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Ακόμα τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν ψηφίσει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κλειδώνει αυτό το σενάριο.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία. Τυχόν επιστροφή στα θρανία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα είχε τεχνικές δυσκολίες, καθώς οι ίδιοι καθηγητές θα έπρεπε να διδάξουν και διά ζώσης και μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ανοίξει για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς η πλατφόρμα για τα self tests, στον απόηχο του αλαλούμ με τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που παρέλαβαν οι φαρμακοποιοί.

Οι όποιες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον ληφθεί απόφαση, αναμένεται να γίνουν σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όπου μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.

Η πρόταση της κυβέρνησης – Τι φοβούνται οι ειδικοί
Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των self tests από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον, στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας τους.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγησή της η Επιτροπή των Ειδικών. Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί προβληματίζονται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από τη Δευτέρα.

Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα, διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.